ØKOLOGI PÅ BÅLET
BÅLMAD ÅRET RUNDT - MED KÆRLIGHED TIL NATUR, RÅVARER, ØKOLOGI OG BÆREDYGTIGHED
Kærligheden til naturen er helt central for spejderne. Det er derfor oplagt i alle dele af spejderlivet at blive endnu bedre til at passe på den jord, som vi skal leve af og på i fremtiden.
FN’s 17 Verdensmål har fokus på bæredygtighed for klimaet, naturen og menneskene. Økologi har klare målsætninger for, hvordan vi producerer den mad, vi spiser, på en måde, der tager så stort hensyn til den omgivende verden som muligt, og skåner biodiversiteten, vores natur, grundvand og krop for en række uhensigtsmæssige sprøjtemidler og tilsætningsstoffer. Derfor hænger økologi og bæredygtighed tæt sammen. Hvis vi samtidig sænker indtaget af kød, øger mængden af økolo-
gisk lokalt produceret frugt og grønt i sæson og tænker over, hvordan vi kan reducere madspild, kan vi sænke måltidets negative klimapåvirkning yderligere.
Med dette idekatalog giver vi inspiration til, hvordan økologi og bæredygtighed med måltidet som omdrejningspunkt kan tænkes ind i en sammenhæng, der giver stof til samtale, efter- tanke, leg og velsmag.
Opskrifterne i kataloget kan varieres i en uendelighed, blot der i valget af råvarer prioriteres økologiske produkter; frugt og grønt i sæson og helst lokalt produceret; meget grønt og mindre kød af god økologisk kvalitet og et lavt madspild.
Kataloget er blevet til i et samarbejde mellem spejderne fra Ege-divisionen, DDS og Økologisk Landsforening med et ønske om at styrke spejdernes kompetencer i brugen af råvarer og ressourcer på en måde, der sikrer, vi passer på den natur, vi nyder at udfolde os i.